Harzen – Selketal-Bodetal                                                                                  17.-23. oktober 2021


Max. 10 deltagere

Endnu en gang laver jeg en tur i Harzen i efterårsferien. Og endnu en gang har jeg fundet frem til en ca. 100 km lang rute, som vi vil fordele over 5 vandredage. Hele turen vil finde sted i Østharzen og først gå gennem den blide Selketal, der er kendt for en rig og varieret flora og også for historiske steder og kursteder og til sidst nogle dage gennem den dramatiske Bodetal, der er kendt som Harzens Grand Canyon. Turen er således næsten en rundtur. Overnatning i det fri i naturen er ikke en mulighed i Tyskland, så vi booker overnatning på vandrehjem og hoteller til rimeligt billige priser i de små hyggelige bjergbyer undervejs. Kotumen er, at vi også får madpakker (lunchpackéten) med fra overnatningsstederne.


Min rute er stykket sammen af forskellige officielle ruter. De første 2-3 dage går vi ad Selketalstieg. De sidste par dage går vi på det østligste stykke af Harzer Hexenstieg gennem Bodetal. Disse bindes sammen af et stykke i midten på mindre kendte, ikke navngivne stier.


Vi vil vandre følgende etaper:
1. dag: Ballenstedt-Alexisbad, ca. 24 km. 2. dag: Alexisbad-Günthersberge, ca. 14 km. 3. dag: Günthersberge-Königshütte, ca. 24 km. 4. dag Königshütte-Altenbrak, ca. 24 km. 5. dag. Altenbrak-Thale, ca. 14 km. I alt = 100 km. (såfremt overnatning kan bookes de nævnte steder – ellers lidt anderledes fordeling!)


Terrænet:
Var du med på Harzer Baudenstieg i 2019, så er ruten i år nok knap så kuperet som denne, da vi jo primært bevæger os gennem nogle dale, og selv om vi på et stykke i midten når 5-600 meters højde, vil stigningen ske langsomt. Der er gennemgående velpræparerede stier i Harzen, skiftevis på skovveje og fasttrampede stier. Der kan også være mere terrænagtigt nogle steder.
Der vil være rigtig flotte efterårsfarver i de nævnte dale, der primært er bevokset med løvskov. Et af Harzens karaktertræer, spidslønnen, sprudler i flotte farver. Bodetal er som tidligere nævnt et kapitel for sig med markante kløfter. Næstsidste dag passerer vi Rübeland, hvor der vil være mulighed for guidet rundvandring i drypstenshulerne.


Rejse:
Som på tidligere ture i Harzen satser jeg på at købe gruppebillet med de tyske jernbaner. Det er ekstremt billigt. Udrejse søndag og hjemrejse næstfølgende lørdag. Jeg foreslår fælles afrejse fra Lunderskov St. i Sønderjylland Her er der bl.a. fri parkering for de, der kører hertil i bil.
Ca. 8 timers togrejse fra Lunderskov til Ballenstedt  med diverse skift undervejs.


Økonomi:
Overnatningerne i Harzen kommer erfaringsmæssigt til at ligge på mellem 180 og 400 kr pr. overnatning, som indbefatter morgenmad og madpakke til dagsturen og nogle steder også et aftensmåltid. Andre steder må aftensmåltidet findes ude i byen. Togrejsen beløb sig sidste gang til mindre end 500 kr tur/retur pr. deltager i en gruppebillet med DB. Så beregn et samlet budget for turen på ca. 3000-3500 kr kr. Så skulle alt være medregnet inkl. ud- og hjemrejse.
Det anbefales at medbringe rigelige EURO i kontanter, da tyskerne ikke er nær så langt fremme med brug af kortbetaling, som vi er vante til! På en tidligere tur var vi nødsaget til at lægge vejen forbi en større by for at have kontanter nok til resten af turen!


MØDESTED OG -TID: Ved toget i Lunderskov på et tidspunkt, der angives nærmere efter tilmelding.


MEDBRING: Alt til let oppakning til en tur med indendørs overnatninger. Husk indesko og lidt skiftetøj samt pas og kontanter.


KORT: Fysiske vandrekort str. 1:30.000 kan købes her: https://www.schmidt-buch-verlag.de/titel-uebersicht/kartografie/wanderkarten-harz/. De 2 aktuelle kort, som dækker vores tur og kan anbefales er ”Der Ostharz” og ”Mittlerer Harz”. Man kan også købe kortserien ”Der Harz in 4 Teilen”. Det kan anbefales at købe Wetterfest.

I Harzen er det svært at bruge virtuelle topografiske kort som Viewranger og Topo GPS, da de officielle vandreruter ikke er indtegnet herpå. Derimod kan det anbefales at hente den gratis app’, Harz.Tilmelding online i Facebookgruppen Tursækken eller ved tilmelding til nyhedsbrev. Skriv email for tilmelding til nyhedsbrev.


Tilbage til overblikket i Tursækken.