Klim-Bulbjerg-Hanstholm
(Jyllands nordvestligste hjørne) 3.-5. juni 2023
Max. Deltagerantal: 8 af hensyn til lejrpladsernes størrelse.
Denne forlængede weekendtur inkluderer grundlovsdag, som i år falder på en mandag.
Turen starter i Klim vest for Fjerritslev, går over klinten Bulbjerg og ender i Hanstholm. Kort sagt går turen stort set i klitnatur i noget af det ødeste, vildeste og barskeste natur, der findes i Danmark. Vi er i Thy på det meste af turen, dog uden for den kendte nationalpark – og det er måske grunden til, at der ikke kommer så mange her. Turen går udpræget i terrænet, på stier samt skov- og klitveje. Størstedelen af turen går i åbent klitterræn. Der er dog også skov og plantage på en del af turen, men ikke mange sommerhuse.
Turen indbefatter to overnatninger på små primitive lejrpladser, så du skal kunne bære alt dit udstyr på hele turen, inkl. mad. I grove træk følger vi Nordsøstien, der dog også kan fraviges hist og her.
TUREN DAG FOR DAG:
Lørdag:
Vi starter i Klim lørdag kl. ca. 11, går over Klim Bjerg (hvor der i øvrigt ligger et shelter, som kan benyttes, hvis man ankommer fredag aften) og følger herefter Nordsøstien i vestlig retning til den østlige kant af Vester Torup Klitplantage. Vi kan vælge forskellige ruter gennem denne (langs sydkanten eller langs nordkanten og kysten – eller midt igennem den over nogle høje bakkedrag) til lejrpladsen Troldsting, der ligger 1½ km fra Bulbjerg. Lille og simpel, men skøn lejrplads i skovkanten med super god udigtsplads i vestlig retning. Der findes også en bunker med brændeovn, der kan bruges til ophold.
En mulighed på vejen er at gå forbi Torupstrand Fiskehus og indtage en fiskeanretning med udsigt til kutterne på stranden i det efterhånden ret kendte fiskerleje. Dagsetape: 14-16 km, afhængigt af rutevalg.
Søndag:
Vi starter med at gå til klinten Bulbjerg, der bl.a. er kendt som Danmarks eneste fuglefjeld med bl.a. ynglende rider på de små afsatser på klinten samt horsten Skarreklit, der dog væltede i en storm i 1978. Udsigterne findes ikke bedre. Vi fortsætter på sti gennem klitterne til det gamle fiskerleje, Lild Strand (nu mest en lille ferieby). Her bør vi nok fylde drikkeflaskerne i det lille madpakkehus, inden vi fortsætter kilometervis ad et sandet hjulspor gennem et meget øde klitområde langs kysten, hvor der ikke findes et eneste hus på en strækning på 16 km. Af og til nogle små klitsøer med sivbevoksning. Træer ses i plantager fjernt i horisonten. Vi slutter dagens etape på lejrpladsen Krægpøt, der ligger et par km øst for Vigsø. Det er en ny lejrplads med shelter, bålhytte og vand, som ersatter tidligere lejrplads i Møllebakkerne, som nu er nedlagt. Jeg har booket shelteret til vores gruppe.
Dagen etape er ca. 22 km.
Mandag (grundlovsdag):
Vi går ind forbi Vigsø Feriecenter og fortsætter ad høj sti i bakkerne mod Hanstholm med store udsigter over Skagerak og Vigsø Bugt. Ruten er ret kuperet her. Der er også mulighed for en fladere rute neden for bakkerne, hvis man er mere til det. Til sidst går vi forbi den berømte kanonstilling i Hanstholm, hvor en kanon i krigens tid var i stand til at skyde næsten halvvejs over Skagerak. En tilsvarende var placeret ved Kristiansand i Norge på den anden side.
Vi slutter turen ved Hanstholmcenteret, hvor stort set alle Hanstholms butikker ligger under samme tag.
Måske et lille cafébesøg her, inden vi slutter turen. Dagsetape: 12 meget kuperede km.
APPETITVÆKKER: Se evt. fotoalbum fra en tilsvarende tur i modsat retning for et par år siden: Facebook
Eller se denne beskrivelse og album fra min hjemmeside: https://jensesvandringer.dk/ture-i-danmark/langs%20vigs%C3%B8%20bugt%20og%20jammerbugten.html
TRANSPORT/LOGISTIK:
Kommer man i bil, vil det være smart at parkere bilen ved stationen i Thisted, hvor der er god fri parkeringsmulighed. Herfra tager man bus 70 mod Aalborg og står af i Klim. På hjemrejsen kan vi tage bus fra Hanstholmcenteret til Thisted Station, hvorefter vi er ved bilerne igen.
Man kan selvfølgelig også aftale kørselskorrespondance mellem start- og slutsted på vandreturen i stedet.
MØDESTED OG -TID: Lørdag. d. 3. juni kl. ca. 11 ved busstoppestedet i Klim. (Der er overnatningsmulighed i shelter på Klim Bjerg fra om fredagen, hvis man har langt!)
OFFENTLIG TRANSPORT: Se www.rejseplanen.dk
PRIS: Egen forplejning på turen samt egne rejseudgifter. Evt. cafebesøg i Thorupstrand og Hanstholm.
MEDBRING: Alt til en 3-dages telttur, herunder mad til hele turen. Rådfør dig evt. med turleder, hvis du er uerfaren i at pakke til vandretur.
Turleder: Jens Brun
Skriv email for tilmelding til nyhedsbrev. (Medlemmer af FB-gruppen kan tilmelde sig online under begivenheden)
Tilbage til overblikket i Turkalenderen.