Lysefjorden Rundt 2020 (Norge)                                                                           24. juli-2. august 2020


Tursækkens anden fjeldtur 2020 går rundt om Lysefjorden i Ryfylke i det sydvestlige Norge. Da jeg tænker, at turens stærkt kuperede terræn er tilstrækkelig udfordring i sig selv, anbefaler jeg, at turen gennemføres som hytte-til-hytte-vandring frem for som telttur. Der kan dog godt teltes ved hytterne, såfremt der betales en afgift for at bruge hyttefaciliteter.


Lysefjorden er kendt for sine stejle og spektakulære fjeldsider hele vejen rundt i et vildt og forrevet fjeldlandskab. Vandreturen rundt om fjorden indbefatter derfor rigtig mange højdemeter, idet man konstant veksler i højde fra fjordens niveau til højfjeldet. Vi starter på sydsiden og bevæger os mod solen hele vejen rundt på den 7 dage lange vandretur. Turen indbefatter flere verdenskendte attraktioner, bl.a. de 4444 trappetrin op langs rørledningen ved Flørli Vandkraftværk, Kjeragbolten og Prekestolen, som turen slutter ved. Kort sagt er turen fuld af ”vilde” udsigter!


Vi kommer til at skifte mellem små selvbetjeningshytter (med proviant, men uden bemanding), ubetjente hytter (uden proviant) og 2 betjente hytter (bemandede) på turen.


På grund af store stigninger, svært og stenet terræn og stejle etaper kræver turen, at deltagere er i god form og fjeldvante.
Bl.a. er regionen kendt for en speciel type underlag, såkaldt ”svaberg”, der består af glatte, skrånende klippeflader, som er typiske for regionen. Disse kan især være lumske, når det regner.


Her ses kortskitse over Lysefjorden Rundt fra DNT: https://ut.no/tur/116245/signatur-lysefjorden-rundt/kart#10.53/59.0185/6.5001. (Vi laver enkelte variationer fra den på kortet indtegnede rute).


Turen dag for dag:


Fredag d. 24. juli: Sejlads med Colorline Hirtshals-Kristiansand kl. 20.45-23.59 efterfulgt af overnatning på Yess Hotel, der er et billigt overnatningssted ganske tæt på havnen i Kristiansand.


Lørdag d. 25. juli tager vi Norway Bussekspress afg. 9.06 med ankomst Sandnes Centrum ved Stavanger kl. 11.50. Videre med lokalbus til Lauvik Kaj og dernæst færge til Oanes, ankomst 14.55 (forbehold for ændringer i køreplaner) Herfra tages forudbestilt taxi/minibus til vandringens startsted i Vinddalen (knap 30 km). Herefter vandrer vi til første hytte, Skåpet, ca. 3-4 km svagt stigende gennem en snæver dal med kløfter. Vi tager første overnatning på Skåpet, hvor vi simpelthen booker 1 af de 6 satellithytter.


Søndag d. 26. juli går vi etapen fra Skåpet til Flørli, der kun er ca. 8-9 km lang. På turen stiger vi dog op i over 800 meters højde og ender  ca. 50 m over fjorden ved Flørli Turiststation, der er ubetjent, hvilket medfører, at vi skal medbringe fornøden proviant til hytten.


Mandag d. 27. juli stiger vi brat op, først ad de 4444 trappetrin langs rørledningen fra vandkraftværket. Herefter bevæger vi os i højden og med stort udsyn over fjorden det første stykke. En del af turen går på svaberg.  Senere fjerner vi os fra fjorden i sydøstlig retning. Vi runder på et tidspunkt 1100 meters højde, men ender ved hytten Langevatn, ca. 950 m.o.h. Etapen er på ca. 18 km og normeret til ca. 8 norske timer. Vi kommer fra den tunge side og skal sikkert beregne mere tid. Langevatn er selvbetjent, d.v.s. med proviant.


Tirsdag d. 28. juli. Overliggerdag med dagstur til Kjeragbolten. Tilbage ad stien de første par km, til vi drejer fra mod Kjeragbolten, der er en stor sten, der er kilet fast mellem to modstående lodrette klippevægge i stor højde. Måske skal vi ud at stå på stenen. Efter Kjeragbolten bevæger vi os ned ad over en lang kam på kanten mod fjorden og siksakker videre ned mod Øygardsstølen ca. 600 m.o.h. med flot panoramaudsigt over Lysebotn. Vi finder rute tilbage til Langevatn. Etape ca. 17 km.


Onsdag d. 29. juli. Vi vandrer ad den mærkede rute fra Langevatn til Børsteinen, der er en ubetjent hytte (uden proviant). Dagsetape ca. 17 km i højfjeldet, vekslende i højde inden for intervallet mellem knap 900 til godt 1100 meters højde.


Torsdag d. 30. juli går vi fra Børsteinen mod Lysebotn. (For mange år siden tog jeg den stejle nedtur ned til Lysebotn fra samme side. Den nedtur var så grim, at jeg ikke som turleder vil lede en gruppe samme vej ned! Derfor følger vi vejen, idet vi nok tager nogle alternativer på dele af strækningen. Vi stopper ved Øygardstølen, hvorfra jeg anbefaler, at vi tager bus eller taxa ned til Lysebotn. Ca. midtvejs nede findes nemlig en mørk tunnel uden lys i med et 360 graders sving midt i tunnelen. Man kan ikke gå uden om tunnelen i det stejle terræn).
I Lysebotten indlogerer vi os på turisthytten, der er bemandet og skal være indrettet med cafeteria. I Lysebotn er der nærmest en lille turistby med vejen over fjeldet fra Sirdalen samt turistfærgen på Lysefjorden. Der er campingplads m.v. Og så er byen centrum for vandkraftanlæggene i de omkringliggende fjelde. Dagsetape: 11 km.


Fredag d. 31 . juli. For at undgå de første 15 km ad en anlægsvej ud til et vandkraftanlæg ude i fjeldet, foreslår jeg, at vi tager turistfærgen det første stykke til Håheller, og derfra tager en umærket sti brat op over fjeldsiden til vi støder til stien oppe mellem 5 og 600 meters højde. Resten af etapen deroppe er lettere gået, idet det går svagt nedad det meste af vejen herefter. Vi passerer Songedalen Fjeldgård og fortsætter til næste overnatningsmulighed ved Bakken gård, hvor vi igen skal lidt op ad til den lille hylde, hvor denne ligger. Bakken Gård er en ubetjent hytte med 21 sengepladser. Der skal være flere gamle gårde på strækningen, hver med sin historie. Etape ca. 17 km, de første 3 km brat op ad – resten af turen lettere gået.


Lørdag d. 1. august.: Fra Bakken Gård stiger vi langsomt op ad gennem skiftende terræn. Der kommer nogle stejle steder. På et tidspunkt drejer vi fra mod Prekestolen, der ligger godt 1½ km ude ad en sidesti. Efter at have besøgt den verdenskendte attraktion, returnerer til hovedstien og følger denne til Prekestolshytten, hvor vandringen er slut. Vi indlogerer os på hytten og kan slutte af her med et bad og en luksusmiddag. Etapen er ca. 15 km.

Søndag d. 2.. august: Dagen er hjemrejsedag. Vi tager bussen fra hytten til Stavanger og tager bus eller tog videre til Kristiansand. Aftenfærge med Colorline eller Fjordline til Hirtshals. Vi tager en overnatning i Hirtshals på vandrerhjem eller Bed&Breakfast.
Hvis vi da ikke har et par biler stationeret ved hhv. start- og slutsted på vandreturen.


Mandag d. 3. august. Rejse fra Hirtshals til din hjemdestination i Danmark.


Økonomi: Færgebilletter, ca. 650 kr. Overnatning Yess Hotel, Kristiansand, ca. 250 NOK pr. næse = ca. 185 DKR. Busbilletter i Norge: 1000 NOK = 670 DKR. Taxa til startsted for vandring: 150 kr pr. næse. Overnatning selvbetjenings- og ubetjente hytter inkl. proviant a 350 kr x 6 = 2100 NOK = 1560 DKR. Fuldforplejning betjente hytter: 800 kr x 2 = 1600 NOK = 1200 DKR. Overnatning i Hirtshals: 250 kr. I alt ca. 4700 kr. + din rejse mellem Hirtshals og din hjemdesination.


DNT eller STF medlemskab: Det betaler sig at melde sig ind i DNT (Den norske Turistforening: www.dnt.no) eller STF (Stavanger Turistforening: https://www.stf.no/), som driver alle hytterne, vi kommer til. Dette for at få medlemsrabat på hytterne.

 

Medbring: Lagenpose, indesko samt tøj til indebrug samt til både koldt og varmt vejr. Toiletsager og personlig udrustning. (Der skal IKKE pakkes sovepose og liggeunderlag, da der forefindes senge med madrasser samt tæpper på hytterne. I tilfælde af overbelægning i sengene, lægges der madrasser ud på gulvene. Ingen afvises!)


Kort: Kan bestilles på www.kartbutikken.no.  Vælg kortet ”Lysefjorden DNT Turkart i plast” i str. 1:50.000.


Mødested: Colorline i Hirtshals fredag d. 24. juli 2020, ca. kl. 20.


Deltagerantal: Max. 8


Tilmelding senest 1. juni online i Facebookgruppen Tursækken eller ved tilmelding til nyhedsbrev. Skriv email for tilmelding til nyhedsbrev.
Forvent at blive kontaktet og spurgt ud om dine forudsætninger!           

Tilbage til overblikket på Tursækkens hovedside.                                                                                                                                                     

Copyright © All Rights Reserved