Padjelantaleden, Svensk Lapland                                              lørdag d. 16.juli - fredag d. 29. juli 2022


Max. deltagerantal: 8

Turen er en telttur og går gennem Padjelanta Nationalpark i de nordsvenske fjelde nord for polarcirkelen. Ruten er en afmærket vandrerute, Padjelantaleden. Den er ca. 140 km lang gennem vejløst område. Padjelanta er et meget vidtstrakt og smukt fjeldområde med bløde, afrundede former og store udsigter. Der findes også nogle store søer i området, lige som Padjelanta er kendt for sin ret unikke fjeldflora. Padjelanta grænser op til Sarek Nationalpark, der ofte betegnes som Europas sidste vildmark og er mere alpint. Flere steder er der udsigt til Sareks mere markante fjelde.


Jeg beregner 9 vandredage til turen og dertil en bufferdag til udligning, såfremt der skulle ske noget uforudset. På hele vandreturen er vi borte fra veje og biler og i øvrigt også borte fra internet og mobildækning. (Jeg medbringer dog min Inreach, satellitkommunikationsenhed til email og SMS). Cirka midtvejs passerer vi samevisten Staloluokta, der bebos af samer om sommeren, når renerne er på fjeldet. Derfra er der helikopter i rutefart ud af fjeldet. Desuden kan der provianteres til resten af vandreturen i Parfas kiosk, der er ret velforsynet. Du skal altså minimum bære forsyninger til halvdelen af turen.

De første 3-4 dage går vi gennem den frodige Tarradal, hvor vi bevæger os under trægrænsen i birketræszonen. På det meste af resten af turen, bevæger vi os over trægrænsen i åbent fjeldterræn.

Turen laves som telttur; men der findes STF-stugor (hytter) med jævne mellemrum. Disse er rare at have i baghånden i tilfælde af hårdt vejr – mod betaling. På det første stykke, i Tarradalen, er der sparsom provianteringsmulighed på en enkelt af hytterne, Såmmarlappstugan. Der foruden er der som før nævnt Parfas Kiosk i Staloluokta.

Hvad kræver det?
For at deltage i turen, skal du have vandret med telt og oppakning på længere vandreture før, og gerne i fjeldterrræn. Erfaringen er, at fjeldterrænet overrasker nogle. Vinden kan være barsk i de træløse områder, og temparaturen kan tangere frysepunktet, selv midt om sommeren. Når vejret er godt, er Padjelanta dog et gæstevenligt område. Jeg vil gerne kende deltagernes forudsætninger og forbeholder mig derfor ret til endeligt at vælge, hvem der kommer med.


Rejsen til og fra:
Jeg foreslår, at vi tager den lange togrejse op gennem Sverige, som tager ca. 1 døgn og indbefatter liggepladser i toget samt en restaurantvogn på det lange stykke. Mønsteret plejer at være: Rejse fra København (eller Göteborg) til Stockhom lørdag eftermiddag. Togskifte til nattoget i Stockholm mod Boden sen aften. Nyt tog fra Boden til Murjek Station søndag morgen. Videre rejse med bus til Jokkmokk, samernes hovedby i Sverige, hvorfra ny bus videre til Kvikkjokk – i alt ca. 3-4 timers busrejse efter togrejsen.  Vi er fremme søndag sen eftermiddag. Rejsen er en oplevelse, og man når at få sjælen med sig på fjeldet!
Det er også muligt af flyve til Luleå og tage tog og bus videre derfra. Forbindelse med fly fra København med skift i Stockholm. Overnatning i Luleå kan blive nødvendig her. Regn med 5-6 timers offentlig transport efter flyveturen.


Appetitvækker: Se evt. mit fotoalbum fra en tur, der gik ad en del af Padjelantaleden i kombination med andre strækninger: https://photos.app.goo.gl/CBTAiNakBLLc4mWN8.
Læs evt. også den turberetning, der knytter sig til albummet: Laplandstur 2018 | jensesvandringer.dk.Turen dag for dag (dagsetaperne kan ændres efter aktuelle forhold):

Lørdag d. 16.-søndag d. 17. juli: Udrejse jvf. ovenfor beskrevet.

Vi telter ved Kvikkjokk Fjällstation mod betaling fra søndag aften. Jeg foreslår, at vi tager fjällstationens 3-retters menu om aftenen, inden vi skal være på egen kost i fjeldet de næste 10 dage. Proviantering kan ske i fjällstationens butik.


Mandag d. 18. juli (Første vandredag): Vi starter med en lille sejltur over og lidt op ad elven, ca. 3 km. Herefter vandring gennem det første stykke af Tarradalen. Vi går i birkeskov til lidt før Tarrakaisestugan, hvor vi slår lejr. Ca. 16-17 km, afhængigt af, hvor vi finder en egnet lejrplads.


Tirsdag d. 19. juli (2. vandredag): Vi fortsætter gennem Tarradalen og telter igen et stykke efter Såmmerlappastugan, ca. 19 km. Ved nævnte hytte skal der i øvrigt være en lille butik med begrænset salg.


Onsdag d. 20. juli (3. vandredag): Vi fortsætter gennem det sidste stykke af Tarradalen og stiger op på åbent fjeld, hvor vi finder lejrpladser ved nogle småsøer efter søen Gårrajauratja, midt mellem hytterne, Darreloupal og Douttar. Dagsetape ca. 16-17 km. Her oppe fra vil der være store udsyn, bl.a. mod Sareks markante fjelde mod øst. Her er vi i ca. 1000 m’s højde. Turen topper her omkring.


Torsdag d. 21. juli (4. vandredag): Jeg tænker, at vi fortsætter til en bugtning på elven lidt før søen Gieddavvre. Dagsetape ca. 14 km.


Fredag d. 22. juli (5. vandredag): Vi fortsætter frem til Staloluokta, samevisten, hvor vi slår lejr ved bredden af den store sø, Virihaure, som af mange kaldes Sveriges smukkeste sø. Det lille samfund her består mest af en samling kåter, samernes gamle, tradionelle hytter på fjeldet. Det er også en oplevelse at besøge den lille kåtekirke. Og så kan vi proviantere til resten af vandreturen i Parfas kiosk. Det er også her, der er helikopter i fast rutefart. Etape: Ca. 7 km. Så det er næsten en overliggerdag.


Lørdag d. 23. juli (6. vandredag) Vi forlader samevisten og stiger op over fjeldet, forbi nogle småsøer og går en del op og ned i terrænet. Forbi næste lille sameviste, Arasluokta i en dal, og vi stiger igen brat op over fjeldet og slår lejr på en unik udsigtsplads, igen med unikt udsyn over søen Virihaure i vest. Etape ca. 13 ret kuperede km.


Søndag d. 24. juli (7. vandredag): Først ned over en dal, efterfulgt af en lang opstigning, der igen efterfølges af en lang nedtur til dalen med elven Låddajåkka, som vi passerer på en bro. Ved Låddejåkk fjällstuga tilbød stugvärden sidst jeg var der, rökt röding (en samisk fiskespecialitet) og glötkaker (ligner pitabrød). Ingen garanti! Vi stiger brat op over næste stigning, og jeg tænker, at vi slår lejr på et højt sted, nu med udsigt over søen Vastenjaure. Dagsetape ca. 15 km.

(Hvis vores bufferdag endnu ikke er brugt, kan vi slå lejr ved Låddejåkkstugan og igen ved Sallohaure, hvor der er en rigtig dejlig lejrplads på en lille ø mellem 3 broer. I så fald får vi et par korte dagsetaper her).


Mandag d. 25. juli (8. vandredag): Ned forbi Sallohaure, hvor vi passerer, Sveriges måske længste gang-hængebro over en elv og derefter øen med de fine lejrpladser. Et par broer mere, hvorefter vi fortsætter over et stort sumpet område, hvor vi går på planker meget af vejen. Efter at have passeret en tordnende elv og derefter Kutjaurestugan, stiger vi igen op over en brat skråning med stort udsyn tilbage. Vi slår lejr ved søen Gårsajavvre, der ligger i en højtliggende dal. Fra søens bred ser vi op mod Allakfjeldet, hvor en ung dansker for nogle år siden forsvandt sporløst i fjeldet! Etape: Ca. 18 km.


Tirsdag d. 26. juli: (9. vandredag): Fra Gårsajavvre fortsætter vi gennem en snæver og knoldet dal og stiger derefter brat ned mod Vaisaluokta, igen en stor sameviste, der ligger på sydsiden af den store sø, Akkajaure, der er reguleret. Vi fortsætter et par km langs søen og gennem samevisten til den højdejusterbare bådebro, hvorfra vi tager bådturen over søen til Ritsemjokk Fjällstation på den anden side. I alt ca. 14 km efterfulgt af endnu ca. 1 km på søens anden side til fjällstationen.


Onsdag d. 27. juli (10. vandredag) er tænkt som en BUFFERDAG for at have tid i reserve i tilfælde af uforudsete hændelser undervejs. Hvis bufferdagen ikke er brugt tidligere, kan de seneste dagsetaper evt. udlignes, eller bufferdagen kan måske bruges til en ekstra dagsudflugt ad Grensleden fra Ritsem.

Ritsemjokk: Vi telter ved fjällstationen mod betaling og har der adgang til en butik samt et gæstekøkken, hvor vi selv tilbereder det købte. Der er elektrisk komfur med ovn her. Vi kan sikkert sagtens tilberede, hvad der vil opleves som et festmåltid med afslutning her.


Torsdag d. 28. juli: Vi tager bussen fra Ritsem til Gällivare (ca. 4 timers bustur). Efter ca. en times ophold på Gällivare Station plejer det at passe med togforbindelsen videre sydover. Togskifte i Boden og igen i Stockholm om morgenen efter kørsel med nattoget.


Fredag d. 30. juli: Vi ankommer til Danmark sidst på dagen.


Økonomi: Togrejse København-Murjek (eller Göteborg-Murjek) med liggeplads: Ca. 1500 SEK. Togrejse Gällivare-København (eller Gällivare-Göteborg) med liggeplads: Ca. 1500 SEK (variable priser). Busrejse Murjek-Kvikkjokk, anslået ca. 300 SEK. Busrejse Ritsem-Gällivare, anslået ca. 400 SEK. Sejltur ved Kvikkjokk: anslået 350 SEK. Sejltur Vaisaluokta-Ritsem: anslået 350 SEK. Teltning ved Kvikkjokk Fjällstation: Anslået 130 SEK. Teltning ved Ritsem Fjällstation: Anslået 130 SEK.

I alt svenske kroner: 4660. I ALT OMREGNET TIL DANSKE KR: 3400.
(Evt. teltning ved en af de mellemliggende fjällstugor til 350 SEK ikke medregnet).
Dertil skal du lægge indenlands rejse i Danmark samt færge Frederikshavn-Göteborg, anslået 286 kr t/r, hvis du rejser den vej samt det mad, du provianterer med. Evt. også fuld middag på Kvikkjokk Fjällstation til anslået 350 SEK.

Det anbefales at have rigelige svenske kontanter på lommen, da kortbetaling ikke virker på fjeldet. Selv på Ritsem Fjällstation kan man risikere, at kortautomaten ikke virker (har jeg selv oplevet).

Internet og mobildækning: Findes ikke fra vi forlader Kvikkjokk til vi når Gällivare på hjemrejsen. Har man abonnement via Telia, kan der dog fås forbindelse i Staloluokta, ca. midtvejs, og igen i Ritsem, hvor vandreturen slutter.


Kort: Padjelanta-Sulitjelma, Kortnr. BD9 fra Scanmaps dækker hele Padjelantaleden. Nordisk Korthandel (scanmaps.dk). Pris: 140 kr.  Desuden skal der findes en god gratis kortapp med Swedish Mountain Maps til brug for Iphone. Ellers Topo GPS eller Outdooractive med pro+ abonnement.  Fysisk kort vil nok være mest aktuelt, da vi ikke kommer til hverken strøm eller internet på hele vandreturen. I givet fald skal en god powerbank i hvert fald medbringes.

OBS: Kortapp’s virker dog via satellit, så mobildækning er ikke nødvendig for at bruge disse.


Møde inden afrejse: Det vil nok være aktuelt at mødes inden afrejse for at få afklaret diverse. Jeg anbefaler hyppige træningsture.


Tilmelding: Foruden onlinetilmelding, send desuden en email til undertegnede og fortæl om dine forudsætninger, hvis jeg ikke kender dig i forvejen. Jeg beder desuden om et depositum på 400 kr som garanti. Oplysninger om overførsel sendes på email, når jeg har fået besked. Din mail skal også indeholde mobiltelefonnummer for senere kontakt om turen. Eller ring på tlf. xxxxxxxx
Du booker selv din togrejse hos SJ; men vi koordinerer samlet, når aktuelle sommerkøreplaner foreligger. Jeg sender email ud om rejseforbindelsen, når det er aktuelt.


Turleder: Jens Brun


Skriv email for tilmelding til nyhedsbrev.       (Medlemmer af FB-gruppen kan tilmelde sig online under begivenheden)Tilbage til overblikket i Turkalenderen.Til Tursækkens forside