Udvidet Søhøjlandsrundtur i påsken                                             
        6.-9. april 2023 
 

Max. 12 deltagere
Turen er en 4-dages rundvandring i Det midtjyske Søhøjland. Et område, der generelt er Danmarks skovrigeste område, og der er også en del hede. På en del er der store morænebakker, andre steder er der ret fladt og sandet, mest i den vestlige del. Der er en del søer. Kort sagt et område med stor variation i naturtyperne. Vi vandrer meget i terrænet. Kun meget små etaper på asfalt. Store øde strækninger.

Turen starter skærtorsdag morgen fra p-pladsen ved Kunstcenteret Silkebog Bad. Ankommer man onsdag aften, er man velkommen til at overnatte i telt i haven hos undertegnede eller evt. på gulvplads indendørs. Der findes desuden fri teltning i skoven samt shelterpladser i nærområdet.


PROGRAM FRA DAG TIL DAG:

Skærtorsdag:
Vi starter fra p-pladsen ved Kunstcenteret Silkeborg Bad kl. 9.30. Vi går herefter gennem Vesterskoven langs Almindsø og videre i Østerskoven, Sønderskoven med bl.a. Slåensø, Danmarks reneste sø, videre på skråninger langs Julsø og gennem Rye Nørreskov, tæt forbi Himmelbjerget, øst om landsbyen Gammel Rye i lyngbakker til Kallehaveskoven syd for Gammel Rye, hvor vi telter på en simpel plads i skoven. Ophold tilladt i en bålhytte i skovkanten, hvor overnatning dog ikke er tilladt. Dagsetape ca, 22 km. Turen er moderat kuperet med et enkelt lang sej opstigning. Vi tanker vand, når vi passerer Sparkøbmanden i Gammel Rye.

Langfredag:
Vi krydser Salten Å på gangbro og fortsætter ad Gudenåstien til slusen ved Klostermølle, hvor Gudenåen løber ud i Jyllands største sø, Mossø. Efter Klostermølle stiger vi brat op gennem skoven til et unikt højdepunkt, Sukkertoppen. En af Søhøjlandets flotteste udsigter. Igen brat nedtur til bro over Gudenåen ved Højlund. Herefter fortsætter vi et stykke ad Femvejen, en ny mærket rute på den anden side og videre gennem Addit og Løndal Skove til næste overnatningsplads, der ligger tæt ved søen Hundsø i Velling Skov. Vi tanker vand i søen. Pladsen ligger i en ”søjlehal” under høje bøgetræer. Dagsetape ca. 20 km.

Lørdag:
Vi fortsætter mod vest gennem Velling Skov, på noget af ruten med store udsigter over Salten Ådal. Efter Lystrupminde stiger vi op over et højdedrag og passerer shelterpladsen ved Vrads Station i en dyb dal. Vi fortsætter nord om landsbyen Vrads og gennem Vrads Sande og videre gennem Store Hjøllund Plantage og landsbyen St. Hjøllund, hvor vi tanker drikkevand til natten. Vi fortsætter nogle km gennem den store Gludsted Plantage til ny shelterplads ved den afsides beliggende Trotylsøen – evt. renser vi vandet fra denne og bruger som drikkevand. Dagsetape ca. 19 varierede km.

Søndag, Påskedag:
Ad lange snorlige skovveje går vi mod nord til det afsides skovfogedsted, Kolpensig, hvor vi igen kan tanke drikkevand. Herefter passerer vi det åbne hedestykke, Kolpendal. Senere følger vi over et langt stykke Funder-Ejstrup Natursti – først ud af Gludsted Plantage, senere gennem Hørbylunde Skov og Funder Ådal. Naturstien er en jord- og græssti det meste af vejen – på et korteres stykke er den asfalteret. Videre ad små stier gennem Funder Skov, hvorfra vi krydser over Funderholme og langs Funder Å til Vesterskoven, hvor vi igen kommer til Silkeborg Bad, hvor ringen er sluttet. Dagsetape godt 20 km.


MEDBRING: Alt til en flerdages telttur i april, hvor der stadig er mulighed for frost. Der er indkøbsmulighed i Gammel Rye, som det eneste sted på turen.


OFFENTLIG TRANSPORT: Bybus linie 10 kan tages fra Silkeborg Station til Kunstcenteret Silkeborg Bad. Søg samlet rejseplan påwww.rejseplanen.dk.Man kan også gå. Der er ca. 2½-3 km.


OVERNATNING FRA ONSDAG: Ankommer man onsdag aften, er man velkommen til overnatte i telt i haven hos mig, evt. på indendørs gulvplads. Der er også muligheder for fri teltning samt shelters i området – spørg mig.


MØDESTED OG -TID: P-pladsen ved Kunstcenteret Silkeborg Bad, Gjessøvej 40, 8600 Silkeborg, skærtorsdag d. 6. april kl. 9.30.


PRIS: Egen forplejning + transport.


Turleder: Jens BrunSkriv email for tilmelding til nyhedsbrev.     (Medlemmer af FB-gruppen kan tilmelde sig online under begivenheden)Tilbage til overblikket i Turkalenderen.Til Tursækkens forside