Jenses Vandringer/ Vandreture


Løst og fast om mig


Hvorfor privat hjemmeside? 


Jeg finder stor glæde i mit friluftsliv og naturen og deler derfor gerne oplevelser og erfaringer med andre. Jeg tilstræber, at min hjemmeside kan være en slags opslagsværk for andre, der agter sig på tur og søger råd.


For uddybende råd og kommentarer, er du velkommen til at kontakte mig. Facts i øvrigt:


Født 1957 i Ulfborg, men mest opvokset i Vendsyssel. Nu bosat ved Silkeborg (Funder Bakke) p.g.a. naturen og kunsten. Læreruddannet 1982 i Hjørring. Arbejder nu på Dybkær Specialskole, som praktisk/pædagogisk medhjælp efter mange år uden for skoleverdenen.


I midten af 1990'erne var jeg desuden i 3 år elev på Ranum Kunstskole. Om min kunst med eksempler via undermenüen herover.


Friluftsliv gennem årene.


Min hang til natur/vandring/friluftsliv har altid været der. Som ung teenager var jeg ivrig spejder og desuden fascineret af opdagelsesrejsende, især i polarområderne og primitive folkeslag m.m.. Og det var nok det, der skabte en higen efter de øde fjeldområder. Som 12 årig  fik jeg overtalt min far til det første fjeldeventyr på Hardangervidden. Han blev selv grebet og har gået fjeldture næsten til i dag. Så i ham havde jeg en god fjeldkammerat gennem rigtig mange år. Den gang var det hytte til hytte vandringer, der hovedsageligt fandt sted i de sydlige dele af Norge. I dag elsker jeg især teltture, hvor jeg ofte forlader de afmærkede ruter og går off-piste. Efterhånden finder turene mest sted i fjeldområderne i det nordligste Sverige samt tilgrænsende områder på den norske side af grænsen. Har taget soloture og har også flere gange arrangeret fjeldture for andre. Desuden et hav af ture i udvalgte områder i Danmark.


Desuden har jeg vandret i fjelde/bjerge og ørkener i Grønland, Alperne, Marokko, Kenya og i Peru (jvf. beskrivelser på min hjemmeside).


Gennem årene har jeg også cyklet rundt i Danmark, Norge, Sverige, Irland, Sydfrankring og Norditalien. Typisk en 3-ugers tur i sommerferien. Også cykelturene er undertiden gået ret højt op i bjergene. Jeg har dog ikke fået beskrevet cykelturene på disse sider.


Vandring er dog min absolut foretrukne friluftsaktivitet, som bringer langt tættere på naturen. Naturoplevelse og fysisk udfoldelse hænger for mig uadskilleligt sammen. Jeg er oprindeligt biologilærer, og hvor jeg vandrer, er sanserne i regelen med på turen, både hvad angår de store linier og i det små.Jeg har også mine favoritområder i Danmark. Herunder Nationalpark Thy og Mols m.m.. Desuden har jeg Det midtjyske Søhøjland og dets muligheder lige uden for døren i det daglige.


Jeg har også stået på ski og roet kajak.


Ingen charterferier nogensinde. Bilferier kan jeg stort set kun huske fra jeg var barn.


Jeg er ikke bilejer og bruger cyklen særdeles meget, også i det daglige.Fællesskaber omkring friluftsliv.


Før internettets tid var det svært at finde interessefæller omkring friluftsliv. Så de første mange år var det et ensomt sololøb. Men internettet har hjulpet til finde frem til andre eksistenser med den samme hang.

 

Et egentligt vandrefællesskab fandt jeg først, da jeg efter flytning til Silkeborg meldte mig ind i den lokale fodslawforening. Her kom jeg i bestyrelsen og var formand i 2003-7.   

 

Imidlertid fandt jeg senere (i 2005) NFA (nu Natur og Fjeld), hvis primitive og naturorienterede koncept faldt godt i tråd med min grundlæggende interesse. Jeg har haft stort udbytte af dette medlemskab, som for mig satte god gang i teltturene, lige som jeg her f.eks. lærte at tørre mad til ture m.v. Jeg laver selv mange ture og var i 2009-14 sekretær i denne forening, som er formandsløs.


I nogle år lavede jeg desuden en del ture hos friluftsforummet, Outsite. Senere vendte jeg tilbage til Natur og Fjeld, der er mere ukommercielt og desuden mere orienteret mod det jyske, hvor Outsites verden stort set udgår fra Sjælland med meget fokus på Sydsverige.


I 2019 oprettede jeg dog selv vandregruppen Tursækken, idet jeg fandt, at der var behov for et nyt og mere fremsynet forum til afløsning for Natur og Fjeld. Meningen er, at Tursækkens medlemmer laver ture for og med hinanden. Dette begynder at ske, selv om jeg selv fortsat laver de fleste ture der. Ca. ¼ af Tursækkens medlemmer stammer fra ovennævnte forening. Andre kommer fra bl.a. Outsite. De fleste har nu fundet gruppen ved søgning eller invitationer fra andre. Tursækken fungerer primært som en facebookgruppe, men har også en nyhedsbrevsliste, hvor medlemmer, som ikke bruger Facebook opdateres om aktiviteterne samt sin hjemmeside (jeg har ind til videre udlånt et hjørne af min egen hjemmeside).

 

I dag er der gode muligheder for at finde interessefæller omkring friluftsliv. Læs mere på min side om Danske foreninger og forums for vandring og Friluftsliv.


 

Min kunst: Tidligere lavede jeg kunst. Læs mere om dette og se eksempler ved at klikke på "Min kunst" i undermenuen til denne side.