Setesdal Vesthei - Norge 2024 
                                                                                      6.-13. juli 2024 


Max. Deltagerantal: 8
Turen går til den sydligste del af Setesdal Vesthei, som nok er det nærmeste højfjeld her fra Danmark. Vi starter nemlig knap 120 km nordvest for Kristiansand. På stort set hele turen bevæger vi os i åbent fjeldterræn i områder, hvor højderne veksler mellem ca. 700 og 1100 meters højde. Vi er oppe i store udsyn, og det går konstant op og ned i et stenet terræn mellem utallige søer, vandløb og højderygge på de vidtstrakte fjeldheder. Vi er ude i fjeldet – d.v.s. at vi er borte fra veje og biler fra start til slut på vandreturen. Selv om det er sydligt og tæt på, skal man ikke undervurdere, at terrænet kræver en del!

Setesdal Vesthei er måske ikke så kendt og derfor heller ikke så overrendt. Spredt rundt i området er en del får sendt på græsning. Desuden huser området Europas sydligste vildrenbestand.
Jeg har vandret en del i området for mange år siden og har genfundet det på en tur sidste sommer.

Vi overnatter i små selvbetjeningshytter undervejs. Alle hytterne undtagen én har et proviantlager, hvor vi kan supplere provianten.
Vi sørger selv for forplejningen.

APPETITVÆKKER: Se fotoalbum fra min tur sidste
sommer: https://www.facebook.com/jensbrun/posts/pfbid02TYafvG3zimAQWrNAT4aSzdewRioYDbRyd5BL8cxykQ5PFevNjS6YDwPz3xrfj9oLl

Ruteskitse kan åbnes her


TUREN TÆNKES GENNEMFØRT MED FØLGENDE DAGSETAPER:

1. dag efter ankomst: Ljosland-Lakkenstova: Ca. 7 km
2. dag: Lakkenstova-Kvinen: 19 km (svært krævende ifølge DNT)
3. dag: Kvinen-Josephsbu: 10 km (krævende ifølge DNT)
4. dag: Josephsbu-Gaukhei: 8,3 km (middel krævende ifølge DNT)
5. dag: Gaukhei-Øyuvsbu: 17 km (svært krævende ifølge DNT)
6. dag: Øyuvsbu-Tjønndalen 18½ km (svært krævende ifølge DNT)


(Turen kan evt. udvides med et par ekstra dage, så den slutter i Valle, lidt nordligere i Setesdalen – hvis der er stemning for dette).


UD- OG HJEMREJSE: Jeg tænker udrejse med færge Hirtshals-Kristiansand lørdag aften d. 6. juli, efterfulgt af overnatning på hotel i Kristiansand. Næste morgen busrejse til Ljosland – noget af rejsen er bestillingstur.

På hjemrejsen tænker jeg, at vi aftaler afhentning med taxa ved Tjønndalen turisthytte til f.eks. Ose Turistheim i Setesdalen (ca. 20 km), hvor vi overnatter 12.-13. juli. Videre med morgenbus til Kristiansand samt færge videre til Hirtshals derfra.
Jeg anbefaler ikke at tage bil med over, da start- og slutsted på vandreturen er to forskellige steder med ret stor køreafstand imellem – derfor vil kørselslogistikken være svær.


HYTTERNE, som vi overnatter på i fjeldet er DNT-hytter uden strøm og vand, men med køjesenge, service og køkkenudstyr samt proviantlager, hvor der afregnes efter et unikt norsk system, der bygger på tillid. Vand hentes i vandløb eller sø tæt ved – der er rent drikkevand overalt. Forvent ikke internet og mobildækning i fjeldet.


ØKONOMI: Færgebilletter, ca. 650 kr. Overnatning City Box Lite, Kristiansand, ca. 400 NOK pr. næse = ca. 260 DKR, busbilletter i Norge: 360 NOK = ca. 250 DKR. Taxa Tjønndalen-Ose, ca. 100 kr. pr. næse. Overnatning på selvbetjeningshytter 5 gange: 450x5=2250 NOK = ca. 1500 DKR. Overnatning Ose Turistheim: 450 NOK = ca. 300 DKR. Middag i Ose: 190 NOK = 125 danske.

I alt ca. 3200 danske kroner. Hertil skal lægges evt. dagsbesøg i Tjønndalen turisthytte sidste dag a. 80 norske kr + hvad den enkelte køber fra proviantlageret på turisthytterne. Men samlet 3500-4000 kr vil være et godt bud.


(Priser for hytteovernatninger er her angivet som ikke-medlemspriser, da medlemskab i DNT lige akkurat ikke betaler sig ved kun 5 hytteovernatninger. Hvis turen udvides med et par ekstra overnatninger, vil medlemskab i DNT give gevinst. Det kan vi drøfte, hvis det bliver aktuelt. DNT = Den norske Turistforening)

(Den enkelte bestiller selv sine færgebilletter. Øvrige nødvendige bookinger i Norge foretager jeg).


HVAD KRÆVER DELTAGELSE I TUREN: Du skal være i god form og kunne bære din oppakning til hytteovernatning. Du bør have vandret med rygsæk andre steder. Fjelderfaring er en fordel, men ikke en betingelse.


INFOMØDE: Jeg satser på at afholde en infodag om turen, hvor vi vandrer en tur i terrænet her ved Silkeborg og afklarer diverse spørgsmål.


MEDBRING: Lagenpose, indesko samt tøj til indebrug, hue, vanter, lange underbukser. Toiletsager og personlig udrustning. (Der skal IKKE pakkes sovepose og liggeunderlag, da der forefindes køjesenge med madrasser samt tæpper på hytterne. I tilfælde af overbelægning i sengene, lægges der madrasser ud på gulvene. Ingen afvises!)


FYSISK KORT: Kan bestilles påwww.kartbutikken.no,. Evt. Scanmaps.dk. Kortet ”Setesdal Vesthei Sør” str. 1:50.000 dækker området, vi skal vandre i. Jeg anbefaler, at alle har et kort (fysisk eller app’ og er i stand til at orientere sig. Man ved aldrig, hvad der sker.


MØDESTED: Colorline eller Fjordline i Hirtshals lørdag d. 6. juli, aften – præcist tidspunkt angives senere.


Turleder: Jens BrunSkriv email for tilmelding til nyhedsbrev.     (Medlemmer af FB-gruppen kan tilmelde sig online under begivenheden)Tilbage til overblikket i Turkalenderen.Til Tursækkens forside