Skitur til Gjendesheim, februar 2011


Link til fotoalbum for skituren til Gjendesheim i Jotunheimen.


En købt pakketur på ski med fast opholdssted, og så alligevel! Gjendesheim ligger på fjeldet, nemlig i kanten af Jotunheimen, der er Norges tag. Gjendesheím er normalt en DNT-hytte, der indgår i Den norske Turistforenings hytte- og rutenet, og som jeg kender fra flere tidligere vandreture ved sommer. Turen var altså et gensyn med et fantastisk område, blot denne gang ved vinter. Bl.a. blev det kendte sted Beseggen på kammen mellem de to søer i vidt forskellig højde genset. Se også denne sommertur fra samme område.Et par særlige ting på turen:


Vi var nogle, der fik instruktion i nødovernatning i snehule. Mogens og jeg sov i snehulen om natten. Bygningen af snehulen er illustreret på en tegning i albummet (der kan zoomes lidt ind ved at scrolle baglæns med musen). Ved ture på ski fra hytte til hytte ved vinter bør man være udstyret og forberedt på at kunne nødovernatte, da det kan være livet om at gøre i vinterfjeldet.


Der indgik også noget instruktion i telemarkteknik, som var nyt for mig. Telemarkteknik er en særlig svingteknik, som bl.a. er god i terrænet uden for præparerede løjper. Ruby Rejser er et alternativt rejseselskab, hvor man gør tingene lidt anderledes.


Billedet herover: Vi laver snehule til nødovernatning


Deltagerne har pligter på madhold o.l. i løbet af turen; og man er fælles om tingene.


Vi var 7 fra Natur og Fjeld, der deltog i denne skitur, da den årlige tur med foreningen for en gangs skyld udgik p.g.a. manglende tilmeldinger. Dette gav som antydet nogle andre typer udbytter, der var gode med henblik på kommende ture i vinterfjeldet.


Endelig gav turen anledning til at opleve forskellige sider af Jotunheimens barske vejrlig, når Peter, Synnøve, Mogens og jeg flere gange på vore ture var ude på stærkt vindudsatte steder.


Alt i alt blev turen lidt en forberedelse til egentlige vinterfjeldture.