Alsstien d. 15.-17. okt. 2011


Links om Alsstien m.v.


Link til fotoalbum fra denne tur.Foldere med kort og oplysninger:


Der findes desværre ikke én folder, der giver et samlet overblik over hele Alsstien. Så man må stykke oplysningerne sammen fra flere foldere.


Folderne findes her (og beskrivelserne går modsat min vandreretning):


Alsstien Mommark til Drejet


Alsstien Fynshav til Mommark


Vandrefolder Nordals


Find lejrpladser på Udinaturen.dk . (Sæt flueben ved Overnatning og vælg Frit teltningsområde, stor lejrplads og lille lejrplads).

                                                                                                                                         

                                                                                                                                                 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            


Min tur på Alsstien


En tur på Alsstien i Natur og Fjeld regi havde ligget i kortene i et års tid efter Gendarmstien i efterårsferien 2010. Jeg annoncerede turen på Alsstien i efterårsferien 2011. En enkelt meldte sig. Jeg aflyste turen og endte alligevel med at selv tage afsted med lidt blandede forventninger. Jeg blev ikke skuffet, tværtimod! Alsstien er unægtelig flot; men den er noget andet, end jeg plejer at vælge efter. En intensivt opdyrket ø, der bortset fra Nørreskoven ikke har mange vilde pletter. Stierne går for en stor del i markskel, hvor de har været benyttet gennem århundreder og får alligevel et lidt "vildt" ´præg. Mange steder kommer man højt op og får vide udsyn over øhavet mod øst og nordøst. Der passeres mange flotte små landidyller og miljøer, der er specielle for Als. Når man ind imellem kommer ned på stranden at gå, går man på en stenet og lidt besværlig strand. Der er små landeveje, men dog i begrænset mængde. Alt i alt er en tur på Alsstien en ret kuperet tur.


Jeg startede med om lørdagen at rejse til Skovby ved Drejet i syd og fulgte derfra nogle spor de første 4 km (jvf. den første folder, Mommark-Drejet) til en privat lejrplads i Lysabildskov (jvf. Udinaturen-kortet). Søndag fulgte jeg stien mod nord. Jeg fortsatte over Mommark og Fynshav til Nørreskoven, hvor jeg overnattede på shelterpladsen, Noldes Plads, der ligger i den nordlige ende af den lange Als Nørreskov. Dagsetape ca. 25 km (målt efter turen). (Måtte herefter ud på en 2,5 km ekstra sløjfe ind i land for at hente vand). 

Kunne have valgt Taksensandspladsen efter 21 km (hvor der ligger nogle ejendomme lidt tættere ved).

Der var et par ekstra pladser, som ikke findes på Udinaturen-kortet. Desuden er hele Als Nørreskov frit teltningsområde! Dette gælder i det hele taget mange skove på Als og i Sundeved.

Mandag fortsatte jeg langs kysten til kort efter Tranerodde Fyr og drejede op gennem bl.a. den ret nyplantede Elsmark Skov og gennem Elsmark (ved Danfoss) til Havnbjerg, hvor jeg sluttede turen efter ca. 9 km.


Det generelle problem ved lejrpladserne i Als Nørreskov er drikkevand. Pladserne ligger ved kysten; og ejendommene ligger langt inde i land. Det er heller ikke let at samle brændsel i denne skov, der mest består af store træer. Men det er en pragtfuld strækning langs kysten; så det er besværet værd!


Etaperne blev nok en kende længere end forventet. Så sikkert udmærket, at jeg nu selv har gået ruten, før jeg laver en tur for andre.


Link til fotoalbum fra denne tur.