Jenses Vandringer
Bornholm Rundt
Til fotoalbum fra Bornholm Rundt. (Indeholder 22 fotos blandet fra 2 ture)
(For fotos om selve marcharrangementet er der masser af fotos på Bornholmrundtmarchens hjemmeside Link herunder.)
3 gange, sidste gang i 2006, har jeg vandret Bornholm Rundt på marcharrangementet, Bornholmrundtmarchen, som varer 3 dage og normalt finder sted i en weekend omkring 1. Juli. Et arrangement, som forestås af Gangforeningen Rotna på Bornholm, men som hver gang hjemsøges af mellem 200 og 300 personer fra ind- og udland, som begiver sig ud på de 125 km på 3 dage. Der er arrangeret overnatning på skoler og i haller (hhv. Nordlandshallen i Allinge samt Nexø Skole med start og mål på Almegårds Kasserne i Rønne). Etaperne fordeler sig med 30 km første dag fra Rønne til Allinge, 45 km anden dag fra Allinge til Nexø og 50 km på tredjedagen fra Nexø til Rønne. Stort set hele vejen rundt følges kysten. Der arrangeres rastepladser med salg samt bagagetransport på lastbiler, så deltagere ikke har oppakning at bære undervejs.
For mange er Bornholmrundtmarchen et alternativ til Fodslaws 300 km’s Hærvejsvandring fra Schleswig til Viborg over 7 dage. Personligt finder jeg Bornholmrundtmarchen mere interessant og naturskøn. Men unægtelig en anden oplevelse, end hvis man selv vandrer rundt med oppakning og overnatter i naturen. Der findes naturligvis også primitive lejrpladser på Bornholm såvel som andre steder i landet.
Hvis jeg selv skulle vandre Bornholm Rundt fra lejrplads til lejrplads, ville jeg nok vælge at Fra Helligdomsklipperne mellem Allinge og Gudhjem
følge vest-, nord- og østkysten rundt fra Rønne til omkring Nexø og derfra krydse midt ind
over øen gennem Paradisbakkerne og Almindingen, der er en af Danmarks største skove med bl.a. de kendte steder, Ekkodalen og Rokkestenen samt vest for Almindingen følge den gamle banesti mod Rønne.
De bedste og mest karakteristiske bornholmske kyster findes nemlig langs vest- og nordkysten, der overvejende består af forrevne klippekyster, mens Dueodde og sydkysten mere er præget af sandstrande, klitter og plantager med sommerhusområder, der såmænd også kunne have ligget andre steder i Danmark. Overalt på Bornholm bærer den frodige plantevækst dog præg at klimaet er lunt og mere tørt end tilfældet er i resten af Danmark. Deraf betegnelsen Solskinsøen.
(Jeg finder desuden, at der på marchens sidste dagsetape, fra Nexø til Rønne, er alt for meget landevej, specielt på den sidste halvdel af strækningen. De 2 første dage er man mere på stier i terrænet, selv om landevejene heller ikke her helt undgås).
Man kommer til Bornholm med Bornholmstrafikken fra Køge eller via Ystad i Sverige, evt. med Bornholmerbussen eller tog fra København til Ystad
Links til Naturstyrelsens vandretursfoldere vedr. Bornholm: